fbpx

Artrose

Artrose is de slijtage van gewrichten. De meest voorkomende vormen van artrose zijn knie- en heupartrose. Bij artrose neemt het kraakbeen tussen de twee gewrichtshelften af. Kraakbeen is verantwoordelijk voor het opvangen van schokken en voor het soepel laten verlopen van bewegingen. Als de hoeveelheid kraakbeen in een gewricht afneemt wordt bewegen moeizamer, dit komt doordat de smering in het gewricht minder wordt. Als gevolg van het afnemen van het kraakbeen ontstaan klachten, dit komt doordat het gewricht op den duur bot op bot kan worden en het gewrichtsslijmvlies kan gaan ontsteken.

Het gevolg

Als gevolg van artrose nemen de bewegingsmogelijkheden van de gewrichten af. Mensen klagen dan over verminderde kracht, verminderde stabiliteit en stijfheid. Met name in de ochtend zullen mensen klagen over stijfheid. Bij artrose ontstaan veranderen in alle weefsel die iets te maken hebben met het gewricht, denk aan spieren, kapsels en banden. Als gevolg van de verminderde beweeglijkheid van het gewricht passen deze structuren zich aan en begint de vicieuze cirkel. Omdat een gewricht minder beweeglijk is, hoeft een spier minder grote bewegingen toe te laten en kan deze verzwakken en verkorten.

Oorzaak

De oorzaak van artrose is nog niet helemaal duidelijk. Het lijkt er wel op dat een familiaire factor mee kan spelen. Zwaar werk, overgewicht en een te snelle trainingsopbouw in het verleden zijn risicofactoren op het krijgen van artrose. Vrouwen hebben een hogere kans op artrose dan mannen. Het is vaak wel opvallend dat mensen met artrose functioneel gezien verkeerd belasten.

Wat kunnen we voor je doen?

Artrose is niet te genezen, maar wel te vertragen. Fysiotherapie zorgt vaak voor het verminderden van de klachten. De fysiotherapeut kan helpen met het versterken van de spieren van het aangedane gewricht. Meer spierkracht betekent dat spieren grotendeels kunnen werken als schokabsorptie. Als een sterke spier om bijvoorbeeld een kniegewricht ligt, kan deze ervoor zorgen dat de eerste klappen tijdens het lopen al worden verwerkt. Daarnaast biedt een sterkere spier meer stabiliteit aan een gewricht door de hogere spierspanning. Een fysiotherapeut onderzoekt en behandelt altijd de hele keten, het is aannemelijk dat iemand met knie-artrose ook verminderde beweegmogelijkheid van het heupgewricht heeft. Als bijvoorbeeld het heupgewricht minder goed kan draaien, zoekt het lichaam vaak een ander draaipunt en zal dan uitkomen in de knie. Uiteraard is de knie van oorsprong niet bedoeld om te draaien, wat er dus voor kan zorgen dat het artrotisch proces kan versnellen. Een goede fysiotherapeut behandelt in dit geval ook het heupgewricht.

Fysiotherapie afspraak maken

Heb je artrotische klachten en wil je snel een oplossing? Plan dan direct een afspraak en kom deze week nog langs! Wij gaan er voor zorgen dat de pijn vermindert en dat je weer mobieler wordt.