fbpx

Schouderklachten

Klachten aan één of beide schouders kan zich rondom de gehele schouder uiten, dit kan zowel aan de voor-, achter- als zijkant en zelfs bovenop de schouder gevoeld worden. Het kan zijn dat er vanuit zogeheten triggerpoints vanuit de schouderpijn doorstraalt in het verloop van de hand en arm. Schouderklachten kunnen zich uiten in de vorm van een verminderde bewegelijkheid van spieren en gewrichten, als een klikkend geluid of een scherpe/zeurende pijn rondom het gewricht. Een andere veelgenoemde klacht is dat het liggen op de schouder pijnlijk is. De klacht kan begonnen zijn na een val of eventueel trauma, of kan erin geslopen zijn. Vaak is een schouder tegelijk aangedaan, maar het kan ook voorkomen dat beide tegelijk zijn aangedaan.

Oorzaken schouderklachten

Om een schoudergewricht optimaal te laten bewegen moeten vele gewrichten met elkaar samenwerken en dus ook optimaal kunnen bewegen. Allereerst is er bewegelijkheid van het schoudergewricht zelf nodig, kop en kom moeten voldoende kunnen bewegen in het kapsel rondom. Daarnaast is de bewegelijkheid van de thoracale wervelkolom (=midden en hoge rug) nodig, als deze niet goed functioneert kan de strekking en rotatie die nodig is niet gehaald worden. Tevens is er voldoende functionering van het schouderblad nodig, het schouderblad zorgt tenslotte voor het heffen van de arm boven de 90 graden. Naast de functie van het schouderblad is ook de functie van het SC-gewricht en AC-gewricht nodig, deze gewrichten zorgen voor voldoende rotatie en heffing van het sleutelbeen. Tenslotte moeten de ribben en de nek goed kunnen bewegen. Zonder een van deze belangrijke schakels zal de schouder vastlopen en zullen er structuren onder het schouderdak kunnen inklemmen. Gelukkig is de oorzaak van schouderklachten vaak gemakkelijk te vinden als de hierboven benoemde gewrichten worden onderzocht.

Meestal een inklemming

In 80% van de gevallen is een inklemming tussen de schouderkop en het schouderdak het gevolg van de verminderde samenwerking van de gewrichten. Onder het zogeheten schouderdak lopen verschillende structuren, denk hierbij aan: spieren, kapsel, banden, pezen, spieren en de slijmbeurs (dit is het zakje met vocht die voor geleiding zorgt). Al deze structuren kunnen inklemmen wanneer de gewrichten niet goed samen werken.

Een fysiotherapeut ziet snel waar je klacht vandaan komt en weet hierbij het juiste behandelplan toe te passen.

Fysiotherapie afspraak maken

Heb je fysieke klachten aan je schouder en wil je snel een oplossing? Plan dan direct een afspraak en kom deze week nog langs! Wij gaan er voor zorgen dat de schouderpijn afneemt en in de toekomst weg blijft!